Contact Us: 07967 605 213 · info@woodawards.com

Long Sutton Studio

Long Sutton Studio

Small Project

Location: Long Sutton, Hampshire

Client/Owner: Tom Lloyd

Architect: Cassion Castle Architects with Tom Lloyd

Structural Engineer: Structure Workshop

Timber Frame Supplier: Kingston Craftsmen

Wood Supplier: Honeysuckle Bottom Sawmill

Wood Species: Green Oak, Glulam, Plywood

Long Sutton Studio is a studio, workshop, garage and storeroom built next to a former farm in Hampshire. Timber is the predominant material and the basis for rich contemporary detailing in what appears, at first, to be a very traditional building. Long Sutton Studio replaces a concrete garage and timber shed, both of which were in a poor state of repair. A key objective was to replace these with a single building that was more sympathetic to the main house, both in its design and choice of materials.

The client, product designer Tom Lloyd, wanted a timber building that could fulfil a series of basic functions as a studio, workshop, garage or storeroom next to a former farmhouse in Hampshire. More importantly, he saw an opportunity to combine architecture and timber craftsmanship to create a simple yet beautiful building that would enhance its setting and complement his home. Tom commissioned Cassion Castle Architects and was closely involved in all aspects of the design.

Externally, the studio offers a simple and respectful presence alongside the main house. Traditional materials are used throughout; vertical unfinished green oak weatherboarding sits upon a red brick plinth (matching the bricks of the house) beneath a reclaimed tile roof. Natural light is admitted through roof lights set in the slope of the roof, allowing windows to be kept to a minimum along the main elevations so as not to interrupt the strong rhythm of the weatherboarding. Two sets of oak clad double doors let light into the building when weather permits. The building’s carbon footprint is negligible.

The interior is a strong contrast to the simple exterior. Here, structural elements are expressed decoratively, with fixtures and fitting used to give character to the space. The primary structure is a series of six glulam portal frames, with lesser elements layered over this in clear hierarchy. Exposed galvanised steel plates and fixings emphasise the structure and offer further visual interest along the timber and brick. Spaces created within the walls’ depth are employed as workspace, shelving and storage.

Further Sustainability Information: Timber is PEFC certified.