Contact Us: info@woodawards.com

The GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry

The GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry

Education & Public Sector

 

Location: Nottingham
Architect: Fairhursts Design Group
Client/Owner: University of Nottingham
Structural Engineer: Engenuiti, Aecom
Main Contractor/Builder: Morgan Sindall
Joinery Company: B&K Structures
Timber Cladding Specialist: Forestside
Wood Supplier: Binderholz
Wood Species: German Spruce, Austrian Spruce, American Red Cedar

This project provides an environment for sustainable chemistry over two-storeys (4500m2) which is energy and resource efficient. Achieving carbon neutrality was the single most important driver in the design, material selection and form of construction. Constructed with a glulam timber frame, the building is finished with western red cedar boarding and single-fired terracotta rain screen cladding. The selection of CLT for the floor structure enabled large structural bays to be formed rapidly and the stringent vibration criteria for the laboratory to be met. CLT panels were also used to form the roof deck, exterior walls, and internal divisions. Inside, lightweight partitions form cellular spaces which are fully adaptable. Four large prefabricated glulam and CLT extraction ‘horns’, fabricated off-site, were fitted to the ridge of the building maximising natural ventilation and fume extraction.