Contact Us: [email protected]

West Mayfield

West Mayfield

Special Awards: Best Small Project 2009

Location: Edinburgh
Architect:
Oliver Chapman Architects Ltd
Structural Engineer:
David Narro Associates
Main Contractor:
Inscape Joinery
Wood Species: European Oak

This small extension to a Grade B Listed Georgian House in South Edinburgh is intended to maximise the client’s usage of the rear of the dwelling and its extensive garden.

A large internal opening creates a new kitchen/ dining area which opens onto an oak clad balcony and stair to garden level. Complete with a cantilevered seat, a garden store is accommodated below the deck and stair, which opens out to a raised stone paved terrace with a structural glass balustrade and dressed oak bench.

Angled to respond to the irregular geometry of the garden and house, the cantilevered bench and deck catch the western sunlight from late afternoon onwards, creating dramatic shadows and illuminating the timber finishes.

The European oak cladding, selected as a warm contrast to the crisp planar glazed surfaces and plinth, is detailed using tongue and groove jointing to achieve a monolithic aesthetic which will slowly weather to a silvery grey to blend seamlessly with the existing stonework.